Družinski negovalec - Domov
Družinski negovalec

Kazalo

Domov

Priročnik Družinski negovalec

Kontakti

tel.: 01/7810-710
faks: 01/7810-720
e-pošta:
info@druzinski-negovalec.si

Pomembne povezave

›› www.seniorji.info
›› med.over.net
›› Senior 60
›› Zveza društev diabetikov Slovenije
›› Društvo Hospic
›› Revija Kapnik

PREHRANA

Kajenje

Vprašanje: Stric Lojze kadi od kar ga poznam. Sedaj mu je zdravnik popolnoma prepovedal cigarete. Ko pridem na obisk me skrivaj prosi za cigarete in jaz mu jih dam. Pravi da ima samo še ta užitek. Potem imam mal slabo vest ampak Lojze je vesel in to tudi nekaj velja.

Odgovor: Kajenja se je v starosti zelo težko odvaditi, posebno če starostnik to ne želi. Svojci se morate pogovoriti z njim kaj mu pomeni kvaliteto življenja. Ali bi želel podaljšati svoje dni življenja in se odpovedati svoji razvadi, ali želi uživati v kajenju ne glede koliko dni mu je še ostalo. Če je stric sposoben odločati o sebi in je seznanjen s posledicami kajenja, je prav, da se njegova odločitev spoštuje.

Odgovor: Jaz se pa ne strinjam čisto, da je najbolje kar si star človek želi. Mislim, da bi moral ubogati zdravnika, saj ta že ve kaj je najboljše zanj.

Odgovor: Sama sem zelo proti kajenju. Se pa zavedam, da se je izredno težko odvaditi kajenja. Človek se odvadi svojih razvad samo z jekleno voljo in šele ko ga življenje samo postavi pred dejsvto. Deloma se strinjam z Majo, da bi moral človek ubogati zdravnika, saj mu ta predstavi tudi posledice kajenja. Vendar pa marsikateri stari človek pravi, da se ne bo oziral na zdravnika, ker je to počel vse svoje življenje in na starost ne bo spreminjal navad. Proti takemu mišljenju pač ne moremo nič, kljub našim izrednim prizadevanjam. Ljudje smo očitno v osnovi egoistični in razmišljamo samo za en dan v naprej, kar se tiče zdravja.

Odvajalo

Vprašanje: Katero je najboljše odvajalno sredstvo za stare ljudi?

Odgovor: Jaz sem očetu kuhala suhe slive, ki jih je pojedel zjutraj na tešče. Kar nekaj časa je delovalo.

Odgovor: LJUDJE SMO SI RAZLIČNI, TAKO SO TUDI NAŠA TELESA RAZLIČNA IN RAZLIČNO ODREAGIRAJO NA PREHRANO, KI JO UŽIVAMO. PRIPOROČAM VAM NEKAJ NAMIGOV, GLEDE ODVAJAL. NEKATERIM LJUDEM ZELO KORISTI ŽE PROBIOTIČNI JOGURT; DONAT, NAMOČENE SUHE SLIVE ALI FIGE, LANENO SEME (NAMOČENO ČEZ NOČ). PRI VSEM TEM PA JE POTREBNO PAZITI NA TEKOČINO. STARE LJUDI JE POTREBNO ZELO VZPODBUJATI PRI PITJU, SAJ TAKO IZBOLJŠAMO DELOVANJE ODVAJAL IN POSPEŠIMO PREBAVO.

Copyright © 2006 Dom starejših občanov Grosuplje | Pravno obvestilo | Produkcija: NET Informatika