Družinski negovalec - Domov
Družinski negovalec

Kazalo

Domov

Priročnik Družinski negovalec

Kontakti

tel.: 01/7810-710
faks: 01/7810-720
e-pošta:
info@druzinski-negovalec.si

Pomembne povezave

›› www.seniorji.info
›› med.over.net
›› Senior 60
›› Zveza društev diabetikov Slovenije
›› Društvo Hospic
›› Revija Kapnik

ZDRAVSTVENO - NEGOVALNE TEŽAVE

Spanje

Vprašanje: Živimo na kmetiji, kjer smo bili vedno navajeni zgodaj vstajati. Oče je že star in mu sedaj tega ni treba več. Ampak on je še vedno prvi pokonci, tam okrog pol štirih začne hoditi po hiši, se odpravi pogledat v hlev...To bi še šlo, če ne bi čez dan potem dremal. Samo vsede se pa že drema. Kar za mizo zaspi, ponoči pa rogovili. Kako ga pripraviti do tega, da bo šel zvečer spat in vstal kot drugi ljudje? Pogovor nič ne zaleže!

Odgovor: Opisali ste najpogostejši problem starostnikov-nespečnost. Dejstvo je, da starostnik potrebuje manj spanja kot v mladih letih. Velikokrat se razvijejo tudi za spanje škodljive razvade na primer spanje ob TV sprejemniku. Dremanje preko dneva vedno pomeni težave pri nočnem počitku. Zelo težko je spremeniti navade, še zlasti v starosti. Pogovorite se s svojim očetom in skušajta na novo splanirati njegove aktivnosti. Čez dan naj bo čim bolj aktiven. Saj se brezdelje in dolgočasenje običajno konča v dremežu. Počitki preko dneva morajo biti kratki in časovno omejeni. Pomagate si lahko s sredstvi za spanje, ki so v prosti prodaji, v hujših primerih pa obiščite zdravnika.

Odgovor: Meni je bil prav zanimiv vaš test spanja. Kar polovico odgovorov sem zgrešila, pa sem mislila da nekaj vem. Priporočam preizkus.

Copyright © 2006 Dom starejših občanov Grosuplje | Pravno obvestilo | Produkcija: NET Informatika