Družinski negovalec - Domov
Družinski negovalec

Kazalo

Domov

Priročnik Družinski negovalec

Kontakti

tel.: 01/7810-710
faks: 01/7810-720
e-pošta:
info@druzinski-negovalec.si

Pomembne povezave

›› www.seniorji.info
›› med.over.net
›› Senior 60
›› Zveza društev diabetikov Slovenije
›› Društvo Hospic
›› Revija Kapnik

DOMOVI ZA STAREJŠE

Mesto v domu

Vprašanje: Brez uspeha že kar nekaj časa iščem mesto v domu za mojega sorodnika. Domovi so menda kar naprej zasedeni. Njihove "čakalne liste" prav nič ne razumem. Moj sorodnik je pa vsak dan slabši in potreben pomoči.

Odgovor: To je res najtežji problem. Nekdo mi je rekel, da so njegovi starši dali vlogo za sprejem še ko so bili povsem zdravi. Veliko sreče pri iskanju.

Odgovor: Največ možnosti imate v domu, kjer ima vaš sorodnik prijavljeno stalno bivališče. Pametno pa je vlogo za sprejem posredovati v več domov. Domovi imajo običajno več čakalnih list, ki se razlikujejo glede na potrebe in želje prosilca ( bolniški ali hotelski oddelek; moška ali ženska postelja;enoposteljna ali dvo posteljna soba in podobno).

Cena domov

Vprašanje: Pred nekaj dnevi sem iskala informacije glede sprejema v dom za našo staro mamo. Ugotovila sem, da so cene v domovih v Ljubljani zelo različne, pa če prav so si domovi med seboj podobni. Ni mi jasno za kaj je tako?

Odgovor: Prav ste ugotovili, cene domov se res razlikujejo. Tu ne gre toliko za kakovost opravljenih storitev, ampak za stroške, ki so zajeti v ceni. Domovi cene svojih storitev ne morejo oblikovati sami ampak jih nadzoruje Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. Večjo ceno imajo predvsem novejši domovi, ki imajo v ceno vključene tudi stroške gradnje in opreme. Ko izbirate dom je pametno preveriti ceno osnovne oskrbe.

Sodelovanje svojcev z Domom

Vprašanje: Zanima me, zakaj osebje doma, kjer imam mamo, tako zviška gleda na nas. Nikoli nimajo časa, nič ne smeš vprašati, saj ne smejo dajati informacij! Ali imate tudi drugi take izkušnje?!

Odgovor: Jaz imam že dolgoletne iskušnje z domovi, saj je moja mama tam že 9 let. Lahko povem, da sem bil enako zmeden na začetku. Ko pa sem jaz pogruntal njihov sistem dela in so se me delavci navadili, sedaj nimam nobenih težav. Res se je pa glede informacij nekaj spremenilo, ko so uvedli varovanje osebnih podatkov. Sedaj moraš res vprašati prave ljudi pa ti povedo kar te zanima. Malo potrpi, kmalu boš pogrunatal kako to gre.

Copyright © 2006 Dom starejših občanov Grosuplje | Pravno obvestilo | Produkcija: NET Informatika