Družinski negovalec - Domov
Družinski negovalec

Kazalo

Domov

Priročnik Družinski negovalec

Kontakti

tel.: 01/7810-710
faks: 01/7810-720
e-pošta:
info@druzinski-negovalec.si

Pomembne povezave

›› www.seniorji.info
›› med.over.net
›› Senior 60
›› Zveza društev diabetikov Slovenije
›› Društvo Hospic
›› Revija Kapnik

ORGANIZACIJA POMOČI STAROSTNIKU

Pomoč na domu

Vprašanje: V naslednjem tednu se iz bolnišnice vrača moja mama. Potrebovala bi pomoč. Na koga naj se obrnem, da bi ji malo pomagal? Lep pozdrav

Odgovor: Jaz sem se obrnila kar na bližnji dom upokojencev. Od tam so ji vozili kosilo in še kaj postorili, če je bilo treba.

Pomoč družini na domu

Vprašanje: Slišala sem že in tudi tu omenjate pomoč na domu. Meni marsikaj ni jasno! Ali je ta pomoč organizirana povsod po Sloveniji? Kdo jo izvaja? Ali jo lahko koristijo vsi ali samo stari ljudje? Kako je s plačilom, je to samo plačniška storitev? Za odgovore se zahvaljujem.

Odgovor: Za organizacijo pomoči družini na domu so odgovorne občine. Storitve se lahko izvajajo preko Centrov za socialno delo, domov za starejše ali preko zasebnikov, ki si pridobijo koncesijo. Te storitve so subvencionirane s strani občin, zato so cenejše od privatnega sektorja. V rubriki Socialna mreža najdete pod izvajalci storitev vse izvajalce, ki so za to dejavnost registrirani. To pomeni, da izpolnjujejo kriterije, ki so zahtevani za opravljanje tovrstnih storitev. Imajo torej strokovno usposobljene kadre, določeno ceno in ustrezen inšpekcijski nadzor. Na trgu obstajajo tudi drugi ponudniki storitev, ki pa niso registrirani in kontrolirani s strani socialnega varstva in praviloma svoje dejavnosti nimajo registrirane. Ker je podobnih vprašanj bilo zelo veliko bomo v naslednjih dneh dodali obširnejšo informacijo pod rubriko strokovni članki.

Pomoč ljudem, ki nas potrebujejo

Vprašanje: Nudim nego,varstvo,prevoz in rehabilitacijo po hospitalizaciji starejših in invalidnih oseb.Možnost varstva tudi ob vikendih in nočnih urah.

Naj tudi Vam posije sonce upanja!

Odgovor: Ponudnikov pomoči na domu je v današnjem času kar nekaj. Uporabniki imajo na izbiro socialno varstvene storitve, ki jih sofinancira in nadzira država in storitve privatnih izvajalcev. Kdor išče pomoč mora biti pozoren poleg cene in kakovosti storitev še na to ali je izvajalec registriran za opravljanje te storitve ali ne. Pred izbiro se dobro pozanimajte. Ta rubrika ni namenjena oglaševanju ponudnikov storitev. Če kdo želi oglaševati svoje storitve smo vam na voljo. Oglas pošljite na našo e-pošto.

Dnevno varstvo

Vprašanje: Nekaj sem slišala o tem da je možno varstvo starih oseb tudi samo preko dneva. Kako je s tem? Ima kdo kakšne iskušnje kako se to obnese? Kako se je možno vključiti in kje?

Hvala za vsak odgovor

Odgovor: Sama še nisem rabila teh uslug, je pa moja prijateljica mamo vozila v dnevno varstvo v enega izmed domov za starejše in je bila zelo zadovoljna. Mamo je zjutraj pripeljala in ob 17 h spet odpeljala. Imela je zajtrk, kosilo in malico. Dobila je vso potrebno nego(menjava plenic), včasih so jo še skopali.Udeleževala pa se je tudi vseh dogajanj v domu. Skratka obe sta bili zelo zadovoljni.Copyright © 2006 Dom starejših občanov Grosuplje | Pravno obvestilo | Produkcija: NET Informatika