Družinski negovalec - Domov
Družinski negovalec

Kazalo

Domov

Priročnik Družinski negovalec

Kontakti

tel.: 01/7810-710
faks: 01/7810-720
e-pošta:
info@druzinski-negovalec.si

Pomembne povezave

›› www.seniorji.info
›› med.over.net
›› Senior 60
›› Zveza društev diabetikov Slovenije
›› Društvo Hospic
›› Revija Kapnik

KAKO POSTANETE DRUŽINSKI NEGOVALEC

Običajno se vse začne s telefonskim klicem. Vašemu sorodniku, sosedu ali prijatelju se je nenadoma poslabšalo zdravstveno stanje in nujno potrebuje vašo pomoč. Po takšnem sporočilu se takoj odpravite na pot, da vidite kaj se v resnici dogaja. Če je oseba potrebna pomoči in ste ji vi pripravljeni pomagati, ste se znašli v povsem novi vlogi. Postali ste »družinski negovalec«, vaš sorodnik, sosed ali prijatelj pa vaš »varovanec«, ki računa na vašo pomoč.

Pred vami je odgovorna naloga. Pridobiti si morate čim več informacij, da se boste bolje znašli v vaši novi vlogi negovalca. Poiskati morate najučinkovitejši način pomoči vašemu varovancu, ki jo boste zmogli nuditi in s tem ne boste ogrozili svoje družine.

 

Kje začeti ?

Pri negovanju ni enosmerne poti. Obstaja veliko možnosti. Zadeve se lotite postopoma. Dobro premislite in se lotite problema z izdelanim načrtom. To je bolje, kot prehitro reagirati in nato popravljati napake. Ne poskušajte vsega prevzeti in urediti sami, poiščite si potrebno pomoč. Kljub vašim naporom pa se bo situacija spreminjala in vaša strategija se bo morala prilagajati nastalim spremembam. Znanje in samozaupanje si boste pridobili postopoma. Delali boste tudi napake in se na njih učili. Pomembno je, da ostanete v dobri psihofizični kondiciji in poskrbite tudi zase, saj je to« tek na dolge proge«.

Pomembno je da vključite v načrtovanje pomoči tudi prizadeto osebo, skušajte upoštevati njene vrednote, njen način življenja, pa čeprav je zelo drugačen od vašega.

 

Preventivni koraki

Če že v naprej veste, da boste morali poskrbeti za bolno osebo je dobro da se že pred poslabšanjem zdravstvenega stanja, pozanimate kje vaš varovanec hrani pomembne dokumente, telefonske številke, zdravstveno kartico, osebno izkaznico itd. Koristno je, če so ti podatki zbrani skupaj na nekem mestu. Tako lahko takoj pokličete njegovega zdravnika, uredite pokojninske zadeve in podobno.

Tudi želje vašega varovanca glede zdravljenja in preživljanja zadnjih trenutkov življenja, je dobro, da so napisane že prej, ko še zmorejo povedati svoje želje.

 

Kako priti do potrebnih informacij?

Nikar ne izgubite poguma, ker je toliko stvari potrebno urediti. Nihče ne obvlada vsega. Obračajte se k strokovnjakom na posameznih področjih in jih prosite za pomoč. Tako na primer na socialno službo, zdravstveno službo in ostale servisne dejavnosti.

Center za socialno delo, na področju kjer ima varovanec prijavljeno stalno bivališče, vam lahko posreduje informacije o možnosti namestitve v domsko varstvo, o oprostitvi plačila socialno varstvenih storitev, organizaciji pomoči na domu, možnosti dostave hrane na dom in podobno.

Glede zdravstvenega stanja, negovalnih pripomočkov, ki jih varovanec potrebujejo (invalidski voziček, bolniška postelja, sobno stranišče, antidekubitusne blazine, inkontinenčni pripomočki...) se posvetujte z izbranim zdravnikom varovanca. Pri njem boste dobili tudi recepte za predpisana zdravila in po potrebi tudi napotilo za patronažno službo.

Če vaš varovanec potrebuje premestitev v dom za ostarele, lahko nekaj informacij dobite preko internetne mreže. Za podrobnejše informacije pa se boste morali obrniti na najbližji dom za ostarele. Tam vam bodo dali vse informacije, kaj potrebujete za sprejem v dom in kakšna je čakalna doba.

Oblikujte si svoj rokovnik s pomembnimi podatki in telefonskimi številkami, da bodo vedno pri roki, ko jih potrebujete.

 

Kaj potrebujete za izdelavo načrta oskrbe?

Preden se odločite za načrt oskrbe, podrobno proučite situacijo vašega varovanca. Osebno boste dobili veliko boljše informacije, kot če se pogovarjate s sosedi in sorodniki. Ugotovite kaj varovanec v resnici želi in potrebuje in kdo bi vam pri tem lahko pomagal.

Bodite pozorni na vrsto nastale situacije:

  • Ali se je stanje varovanca nenadoma poslabšalo (možganska kap, infarkt)?
  • Ali je stanje nastajalo postopoma že nekaj let (artritis, demenca)?
  • Ali so v ospredju fizične ali psihične težave?

Ko si boste odgovorili na ta vprašanja boste že lahko načrtovali, kakšno pomoč varovanec potrebuje. Zavedati pa se morate, da se potrebe kar naprej spreminjajo in da noben plan ni trajen in dokončen.

Pomembno je, da ugotovite koliko pomoči je potrebno varovancu zagotoviti:

  • Ali potrebuje pomoč pri nekaterih opravilih?
  • Ali je še sposoben za samostojno življenje?

Pozorni bodite tudi na predvideno prognozo obolenja. Oseba z zlomom kolka se bo morda rehabilitirala in potrebuje zato kratkotrajno pomoč. Če pa so pri isti osebi prisotni tudi znaki spremenjenega obnašanja, bo potrebna dolgotrajnejša pomoč.

Ugotovite kaj vaš varovanec še zmore sam in kje rabi pomoč. Ko imate zbrane potrebe varovanca, razmislite, kaj zmorete sami in za katere dejavnosti potrebujete pomoč. Da ne bi česa pozabili si lahko pomagate s seznamom pomoči, ki jih vaš varovanec morda potrebuje:

- pomoč pri nakupovanju živil,

- dostava hrane na dom, serviranje hrane, hranjenje in pomivanje posode,

- pomoč pri gospodinjstvu, pranju perila, delu na vrtu, pospravljanju stanovanja,

- pomoč pri umivanju, oblačenju in kopanju,

- organizacija prevozov na primer v cerkev, k prijateljem,

- prevozi in spremstvo k zdravniku, v lekarno,

- jemanje zdravil in preskrba z zdravili,

- plačevanje računov, položnic, dvig pokojnine,

- urejanje bančnih zadev, kreditov, napoved dohodnine,

- upravljanje z imetjem varovanca ,

- urejanje dodatnega zdravstvenega zavarovanja,

- varnost v stanovanju( požarni alarm, zadostna osvetlitev, zavarovano stopnišče, nedrseče preproge),

- premagovanje tektonskih barier(stopnišče, pragovi),

- socialni stiki (obiski sosedov , prijateljev),

- čustvena podpora, (osebe s katerim se lahko pogovarjajo) ...

 

Poiščite si pomoč!

Če se odločite, da svojega varovanca ne boste dali v dom za starejše ali čakate na prosto mesto v njem, morate razmisliti, kako boste zagotoviti vso potrebno pomoč. Vsega sami ne boste zmogli, zato razmislite kdo vam lahko pomaga. Morda ima varovanec dobro sosedo, ki bi lahko kaj malega postorila. Morda živi kak sorodnik ali prijatelj v bližini in bi lahko prevzel nekaj obveznosti. Lahko se varovanec preseli k vam ali se vi preselite k njemu. Nekatere naloge lahko zaupate tudi profesionalnim službam, na primer dostavo hrane, jutranja nega itd.

Pogovorite se s sorodniki in prijatelji. Ne pozabite se pogovoriti tudi s svojimi družinskimi člani, saj bodo ti prvi občutili posledice vaših odločitev.

Zavedati se morate, da se mora z načrtom pomoči strinjati tudi vaš varovanec. Tako se boste izognili stresnim situacijam, ko bo na primer vaša mama odklonila pomoč osebe, ki je ne mara. Seveda pa dogovor ni smiseln pri zmedenih osebah ali pri osebah z demenco.

Kaj pa stroški?

Ne pozabite opredeliti tudi stroškov takega načrta. Načrt vam bo služil bolj za orientacijo, kot za dosledno izvajanje. Velikokrat je to najtežji del. Najprej je potrebno ugotoviti kakšni so dohodki starostnika; pokojnina , razni dodatki in kolikšni so drugi finančni viri.

Preverite ali ima vaš varovanec vse dodatke ki mu pripadajo in do katerih je upravičen (varstveni dodatke, socialne pomoči, dodatke za pomoč in postrežbo...)

Če so izkoriščeni vsi finančni viri je potrebno ugotoviti koliko finančnih sredstev manjka in kdo jih bo plačal. Če dogovor s strani svojcev ni mogoč ta dogovor lahko sklenete pri ustrezni socialni službi pri centru za socialno delo.

Kako naprej?

Vsaka družina in vsaka situacija je drugačna. Izbrati morate najprimernejšo rešitev za vašo situacijo. Ob tem pa nikar ne pozabite nase. Bolan in izčrpan družinski negovalec ni nikomer v pomoč.

Če ste izbrali rešitev, ki omejujejo neodvisnost vašega sorodnika. Seznanite s tem vse sodelujoče in navedite razloge za tako odločitev. To bo pomagalo predvsem vam, da se boste počutili bolje in seveda zdravniku in ostalim, da bodo vplivali na vašega varovanca, da sprejme pomoč.

Tako vi kot vaš varovanec se morata navaditi na spremenjene razmere. Na nekatere situacije lahko vplivate, na druge ne. Pretehtajte pretekle dogodke in poglejte ali niste tratili energije tam, kjer ne morete nič spremeniti.

 

 

 

Copyright © 2006 Dom starejših občanov Grosuplje | Pravno obvestilo | Produkcija: NET Informatika