Družinski negovalec - Domov
Družinski negovalec

Kazalo

Domov

Priročnik Družinski negovalec

Kontakti

tel.: 01/7810-710
faks: 01/7810-720
e-pošta:
info@druzinski-negovalec.si

Pomembne povezave

›› www.seniorji.info
›› med.over.net
›› Senior 60
›› Zveza društev diabetikov Slovenije
›› Društvo Hospic
›› Revija Kapnik

Prilagoditev stanovanja potrebam starostnika

 

Prilagoditev stanovanja potrebam starostnika

Psiho-fizične spremembe v starosti vplivajo na pokretnost in samostojnost starostnika. Zahtevajo prilagoditev ožjega in širšega okolja njegovim potrebam in zmožnostim. K slabi pokretnosti lahko poleg starostnih sprememb prispevajo tudi zunanji dejavniki kot so fizične ovire v stanovanju, pomanjkanje ustreznih informacij iz okolja in pa tudi pomanjkanje finančnih sredstev. Ožje bivalno okolje so običajno stanovanjski prostori in morda še vhod v stanovanje, do čim je širše okolje ulica, vhodi v javne zgradbe, vstopi v prevozna sredstva in podobno. Večina stanovanj ni grajena primerno starim ljudem. Tako imajo stanovanja velikokrat preozka vrata, visoke pragove, preveč stopnic, preozke hodnike, premajhne kopalnice in podobno.

Strategija aktiviranja starejših ljudi temelji na samostojnem opravljanju vsakodnevnih opravil in na odstranjevanju fizičnih ovir v stanovanju. Bivalno okolje vsebuje vse kar se nahaja v prostoru, vključno s pohištvom in gradbenimi elementi. Nekateri predmeti v prostoru so nujni, drugi so tam le zaradi udobja. Veliko je v prostoru predmetov, ki družini dajo občutek domačnosti. Pomembna je tudi struktura stanovanja, ki obsega razsvetljavo, okna, vrata, tla in kvadraturo prostora, hrupnost in uporabnost prostora.

Za zmanjšanje zunanjih dejavnikov okolja lahko uporabimo štiri vrste sprememb: poenostavitev opreme, organiziranje predmetov, uporaba tehničnih pripomočkov in adaptacije stanovanja.

Poenostavitev opreme: odstranitev vseh odvečnih kosov pohištva in s tem pridobitev večjega prostora za gibanje; namestitev držal kjer je to potrebno, odstranitev nepritrjenih preprog.

Organiziranje predmetov pomeni preglednost in lahek dostop do pripomočkov, predvsem pri starostniku, ki se hitro ujezi ali pri osebi ki slabo vidi. Za vsako aktivnost naj bodo vsi pripomočki skupaj na enem mestu. Pospraviti je potrebno tudi predmete, ki so le redko v uporabi.

Tehnični pripomočki so eni tistih predmetov, ki so nepogrešljivi pri odpravljanju odvisnosti prizadetih ljudi. Tehnični pripomočki so lahko kopalniška oprema, (stol za kopanje, razna oprijemala, povišana WC školjka), pripomočki za gibanje( invalidski vozički, hodulje, palice..), pripomočki za hranjenje, oblačenje in podobno.

Adaptacija stanovanja so spremembe fizičnega okolja v našem domu. Velikokrat je potrebno razširiti vrata, da gre skoznje invalidski voziček; kopalno kad zamenjati s tuširno kabino; narediti dovolj prostora za stol v kopalnici; odstraniti pragove pri vratih; stopnice nadomestiti s klančinami itd

Pogost vzrok za spremembe v bivalnem okolju je tudi skrb za varnost starostnika. Zavedati se moramo naslednjih možnih nevarnosti:
- Možnosti požara zaradi grelnih telesih, štedilnika, kajenja.
- Možnosti vreznin na ostrih predmetih kot so noži, škarje, igle, britve.
- Možnosti zastrupitve s strupenimi snovmi, čistili, zdravili.
- Možnosti padca zaradi ovir v prostoru; spotikanja s prosto stoječimi preprogami, tekači, zaradi slabe razsvetljave.
- Možnost opeklin zaradi vroče vode, grelnih teles.
- Možnosti nesreč v prometu.
- Možnost nepravilnega jemanja zdravil.

Potrebno je preveriti vse možne nevarnosti in odstraniti morebitne ovire v prostoru.

 

Copyright © 2006 Dom starejših občanov Grosuplje | Pravno obvestilo | Produkcija: NET Informatika