Družinski negovalec - Domov
Družinski negovalec

Kazalo

Domov

Priročnik Družinski negovalec

Kontakti

tel.: 01/7810-710
faks: 01/7810-720
e-pošta:
info@druzinski-negovalec.si

Pomembne povezave

›› www.seniorji.info
›› med.over.net
›› Senior 60
›› Zveza društev diabetikov Slovenije
›› Društvo Hospic
›› Revija Kapnik

Članki


OSKRBA STAROSTNIKA

Članki z nasveti družinskim negovalcem

SKRB ZA VARNOST STAROSTNIKA

Prilagoditev stanovanja potrebam starostnika
1.9.2006 Avtor: Marta Gasparovič
Večina stanovanj ni grajena primerno potrebam starih ljudi. Tako imajo stanovanja velikokrat preozka vrata, visoke pragove, preveč stopnic, preozke hodnike, premajhne kopalnice in podobno. Za rešitev tega problema so potrebne spremembe na področju poenostavitve opreme, organizacije predmetov, uporabe tehničnih pripomočkov in adaptacija stanovanja.
magglass  beri ...

Vprašalnika za oceno varnosti vašega stanovanja
1.9.2006 Avtor: Marta Gasparovič
Pri preverjanju varnosti in primernosti bivalnega okolja starostnika si lahko pomagate z naslednjim vprašalnikom.
magglass  beri...

PROBLEMI OSKRBE STAROSTNIKA

Uporaba zdravil v starosti
4.4.2008 Avtor: Marta Gašparovič
Moderna zdravila so podaljšala življenjsko dobo in zagotovila boljšo kakovost življenja. Zdravila so skupna rešitev za mnoge bolezni in težave starejših ljudi. Pomagajo pri boleznih, ki so bile še pred nekaj leti neozdravljive, prispevajo k zgodnji diagnostiki, preprečujejo kronične bolezni, olajšajo bolečino in trpljenje in pomagajo ljudem ob koncu življenja (v terminalni fazi), da lažje prenašajo svoje težave.
magglass  beri...

Preizkusite svoje znanje o spancu
15.5.2007 Avtor: Marta Gašparovič
Sledeče pravilne ali nepravilne trditve bodo jasno povedale, kaj veste o spanju. Priporočeno je, da preberete pravilne odgovore in razlage na koncu testa.
magglass  beri...

Spremembe v starosti
12.12.2006 Avtor: Marta Gašparovič
Staranje ni bolezenski proces. V življenju človeka vsi organi v telesu delujejo skladno kot celota in omogočajo telesno, fizično, umsko in duhovno zdravje. Če se to skladno delovanje poruši, se pojavijo znaki bolezni. Celo izguba spomina in sprememba osebnosti so rezultat nepravilnega delovanja telesa in ne starosti same.
magglass  beri...

Ocena potreb starostnika
3.9.2006 Avtor: Marta Gasparovič
Preden kakorkoli ukrepate, podrobno proučite situacijo vašega varovanca. Ugotovite kaj vaš varovanec lahko naredi sam, kje rabi pomoč in kaj mora narediti druga oseba. Pri ocenjevanju potreb vašega varovanca bodite pozorni na aktivnosti pri katerih starostniki najpogosteje rabijo pomoč.
magglass  beri...

Nekaj vplivov na prehranjevanje starostnikov
3.9.2006 Avtor: Marta Gasparovič
Nov način življenja v socialnem smislu lahko vodi do nezdravih vzorcev prehranjevanja starih ljudi. Jesti sam je eden od tveganih elementov za osiromašenje vzorcev prehranjevanja. Raziskave kažejo, da za nezdravo prehrano poleg socialnega obstaja še več vzrokov, kot so jemanje določenih zdravil, kajenje in slabo stanje zobovja. Na prehrano pa vplivajo tudi depresivna stanja, osamljenost, izguba apetita, psihična obolenja.
magglass  beri...

Spremenjeno obnašanje starostnika
3.9.2006 Avtor: Marta Gasparovič
Spremembe v obnašanju starostnika so zelo pogost pojav, ki ga običajno pripisujemo kar starosti sami in ob tem ne pomislimo, da je morda v ozadju resno obolenje. Znaki spremenjenega obnašanja so lahko enaki, vzroki zanje pa povsem različni. Zmedenost je na primer lahko posledica poslabšanja fizičnega zdravja (akutna infekcija), lahko je posledica stranskega učinka zdravila, lahko pa je znak začetne demence. Zato se morajo družinski negovalci naučiti razločevati med vzroki sprememb, ki vplivajo na spremenjeno vedenje.
magglass  beri...


TEŽAVE DRUŽINSKIH NEGOVALCEV

Izvajanje pomoči družini na domu
14.2.2007 Avtor: Marta Gasparovič
Ko ugotovite, da potrebujete pomoč druge osebe za izvajanje pomoči svojim staršem, sorodnikom ali prijateljem, se običajno znajdete v zadregi. Kje iskati usposobljeno in zanesljivo osebo, ki bi vam za primerno ceno priskočila na pomoč?
magglass  beri...

Kako postanete družinski negovalec
1.9.2006 Avtor: Marta Gasparovič
Pred vami je odgovorna naloga. Pridobiti si morate čim več informacij, da se boste bolje znašli v vaši novi vlogi negovalca. Poiskati morate najučinkovitejši način pomoči vašemu varovancu, ki jo boste zmogli nuditi in s tem ne boste ogrozili svoje družine.
magglass  beri...

Poskrbite tudi zase
29.8.2006 Avtor: Marta Gasparovič
Skrb zase je ena najpomembnejših in hkrati najbolj zanemarjenih aktivnosti s strani negovalcev. Samo kadar dobro skrbimo zase, smo učinkovita pomoč drugim. Ko skrbimo zase imajo od tega korist tudi osebe ki jih negujemo.
magglass  beri...

 

Copyright © 2006 Dom starejših občanov Grosuplje | Pravno obvestilo | Produkcija: NET Informatika